פינוי בינוי רמת גן

בניינים ישנים ורעועים הם הקרקעות החדשות של יזמים באזור המרכז. מרבית הקבלנים המובילים מסכימים כי שינוי היחס של המדינה והרשויות יצרו מומנטום חדש של התחדשות עירונית ברמת גן. הערכות מדברות על כך שהתחום יחלוש על 80% משוק הבנייה בישראל בחמש השנים הקרובות. כמובן שהערים שמובילות את המגמה הן ערי המרכז ובראשן תל אביב אך גם פתח תקווה עם תוכניות תב"ע מעודכנות לאורך קווי הרכבת הקלה וכמובן שגם רמת גן על שכונותיה הותיקות יותר.

רמת גן נחשבת לאחת החלוצות בתחום וכבר בשנת 2008 אושרו בה פרויקטים מורכבים שגררו לא מעט התנגדויות של תושבים וגופים ירוקים בסמיכות לפארק הירקון. הניסיון שהצטבר בעיר לצד הפוטנציאל הגדול שבה הביא לא מעט קבלנים ויזמים לקדם בה פרויקטים בשנים האחרונות. גם תושבי שכונות כגון שיכון ותיקים, נווה יהושע ואחרות שרואים את הפרויקטים המתקדמים בשכונתם מקבלים תאבון ורצון לשדרג את הדירות שלהם במידת האפשר.

קרוב ל20% מהפרויקטים של תמ"א 38 שאושרו בישראל אושרו ברמת גן ומעל 300 בניינים כבר שודרגו ואוכלסו או שקיבלו כבר היתר בנייה ומאות רבות נוספות נמצאים בתהליכי תכנון או המתנה להיתרים. ניתן לומר כי התפיסה שפינוי בינוי היא המציאות החדשה כבר התממשה ברמת גן כאשר הרוב המוחץ של דירות חדשות שנמכרות בעיר הן דירות שנובעות מהתחדשות עירונית. יש הסבורים כי המדיניות העירונית המקלה בכל הקשור להריסה ובנייה מחדש של בניינים (תמ"א 38/2) היא אחת הסיבות למשיכת היזמים לעיר (ברמת גן ניתן למצוא כמעט פי 2 אישורים לפרויקטים מסוג זה לעומת הממוצע הארצי), מהסיבה הפשוטה כי בהריסה ובנייה מחדש מתאפשר מכפיל גבוה יותר של דירות חדשות ביחס לדירה קיימת. מצד שני נדרשות תשתיות עירוניות רציניות יותר בדמות כבישים, מדרכות, גנים ומבני ציבור. אחת הדרכים להתמודד עם כך היא אישור הפרויקטים לרוב לאורך תוואי של הרכבת הקלה ומתן הקלות המתאפשרות כתוצאה מהרכבת. במקרים אחרים קיימת האפשרות להרחבת תשתיות באזורים המתחדשים.

הצלחה זו גם גוררת איתה ביקורת על כך שלמעשה העיר מקדמת מהלכים של פינוי ובינוי בדמות תמ"א 38/2 אך ללא הצורך בעירוב מוסדות התכנון הארציים או שיתוף הציבור בצורה משמעותית. ביקורת זו לצד אי הבהירות במדיניות העירונית עלולה להביא להאטה בקצב מתן האישורים וההתחדשות העירונית כולה.