למה לי משכורת עכשיו?

הוותיקים בינינו בטח עוד זוכרים את הסרטים המצוירים שבהם החיה התורנית הייתה רצה מעבר לקצה צוק וממשיכה עוד שניות ארוכות לרוץ באוויר בלי לשים לב שהקרקע כבר לא מתחת לרגליים שלה. האדם המודרני כנראה קצת כמו החיות ההן בתחומים רבים, ובהקשר הזה נדבר על תחום שנוגע לכל אדם מודרני – המשכורת שלנו, האם היא באמת נחוצה?

התגובה הראשונה, גם שלי כנראה, היא שברור שהמשכורת נחוצה כי הרי איך נקנה אוכל בלי שתהיה לנו משכורת חודשית? אז הרי לכם כמה שניות על אופן ייצור המזון היום ואיך הוא מגיע לצלחת שלנו. זה לא סוד שעד המאה התשע עשרה רוב אוכלוסיית העולם הייתה חקלאית, ועסקה, באופן די מייגע, בייצור המזון של עצמה ושל אותם אלה שגרו בערים הלא גדולות של התקופה. המכונה הכי משוכללת הייתה סוס העבודה, וילדים העוסקים בחקלאות מבוקר ועד לילה  היו הנורמה. היום תוכלו לראות באינטרנט שורה של ציוד חקלאי קוצר שדות תבואה ענקיים, שדות המנוטרים עד לרמת העלה הבודד עם רחפנים שמצוידים בחיישנים שיודעים לא רק האם חסר לצמח מים, אלא איך מצב הרוח שלו. עם כל המיכון, ההגנה נגד מזיקים וההשקיה המדויקת, לא פלא שאחוז העוסקים בחקלאות עומד סביב ארבעה אחוז במדינות המתועשות. בלי להיכנס לעולם של הכלכלנים, כאשר רוב האוכלוסיה לא נדרשת לצורך ייצור המזון, העלות שלו היא בעצם אפסית, אז אולי שווה שהממשלות ישלמו את החשבון ואנחנו נלך לים במקום למקום העבודה המרגיז שלנו?

אז זהו, שהרעיון הזה כבר כאן והוא נוסה, בדרגות שונות של הצלחה, במקומות שונים. העיקרון נקרא "הכנסה אוניברסלית בסיסית" (במקור Universal basic income) והפרקטיקה מאד פשוטה: כל אזרח מקבל סכום נאה שמאפשר לו או לה לחיות בכבוד. במודל זה המזון לא אמור לעלות ביוקר והצרכים הבסיסיים של האדם יכולים להיות מכוסים בהכנסה כזו. 

למי שהרעיון לתת כסף סתם כך לכולם ("לזרוק כסף") נראה לא מוצלח, צריך להגיד שברוב המקרים שבהם אזרחים קיבלו הכנסה בסיסית, לא קרו אירועים חריגים אלא להיפך: אנשים המשיכו ללכת לעבוד, אך היה להם את החופש לבחור מקום עבודה שמדבר אל ליבם. כמו בכל חידוש, נדרשת קצת הסברה (חינוך, אבל אנשים לא אוהבים את המילה הזו) ואז כולנו נהיה טיפה יותר מאושרים. תחשבו על זה.